Themadossier digitale vaardigheden

Mensen durven nog niet altijd te vertrouwen op technologie. Terwijl juist binnen de juridische sector wordt gewerkt met lappen tekst, uitgebreide documenten en gedetailleerde overzichten. De juridische professional krijgt te maken met veel offline en online informatiesystemen en spendeert veel tijd aan het zoeken naar en delen van informatie. Daarom, hoe is het gesteld met de digitale vaardigheden van juristen?


 

Kennis

De cloud: wel of geen optie voor de juridische sector?


 

Kennis

Digibeet of Digimeester?


 

Verdieping

Casey Flaherty over digitale vaardigheden

Hoe is uw kennis van Word, Excel en PDF? Best prima, zegt u? De praktijk wijst uit dat juristen uren en uren tijd verspillen aan geestdodend en simpel werk in standaard documenten. Niet wérken, dat staat er niet, er staat verspíllen. Omdat juristen slecht op de hoogte zijn van de functionaliteiten in veelgebruikte programma’s. En daar betaald de klant dan weer voor. Voor inefficiëntie en onkunde. 

DE PRAKTIJK

Casey Flaherty ontwikkelde een test om de digitale vaardigheden van advocaten en rechtenstudenten te toetsen. Heel simpel, middels een eenvoudige opdracht in Word. De uitslag: Flaherty was in een halfuurtje klaar, de juristen deden er gemiddeld vijf uur over. Over precies dezelfde opdracht. En dan hebben we het nog niet eens over de enorme foutkans bij de door de juristen gebruikte methode in vergelijking met de nul-procent foutkans door gebruik van de techniek. 

DE SPIEGEL

Afgelopen jaar werd tijdens PLEIT al aandacht besteed aan de digitale vaardigheden van juristen. Dit jaar gaat Casey Flaherty een stapje verder: digitale vaardigheden en gebruik van techniek zijn de toekomst voor juristen. Ben je niet bij? Ken je niet de kneepjes van de programma’s waarmee je werkt, dan zal je meerwaarde voor de klant wegvallen. En reken maar na: een factuur voor een half uur of voor vijf uur voor hetzelfde werk, tsja…dat ligt niet aan de klant, dat ligt aan uw digitale vaardigheden. Gelukkig is er een video. 

Legal Tech Assessment (Benchmarking & Training)


 

Themavideo

Dialogue sessie tijdens PLEIT

Tijdens PLEIT2015 werd in de sessie van Dialogue aandacht besteed aan de digitale vaardigheden van juristen. Een verhelderende sessie bleek achteraf, want onder juristen blijkt er nog ruimte voor verbetering. 

Thema: Digitale vaardigheden