Nieuws & blogs

De Modern Workplace: een antwoord op de krappe arbeidsmarkt

/

Hendri van Norden - ICT Concept

20 maart 2023

Dat ook in de juridische sector talent schaars is, mag geen nieuws meer heten. Op Mr. Online sprak men in februari zelfs over “Moordende concurrentie” op een “oververhitte arbeidsmarkt”. Kantoren trekken alles uit de kast volgens dit artikel: vernieuwde opleidingsprogramma’s, een jongerenbestuur, op sociale betrokkenheid gerichte activiteiten. Ik miste echter aandacht voor één belangrijk thema in dit item: hoe én waar je kunt werken. Technologie kan daarbij zomaar eens een geheim wapen in je arbeidsvoorwaarden worden. Mits je het slim inzet met de zogenaamde Modern Workplace.

Wat maakt de Modern Workplace anders?

De Modern Workplace kenmerkt zich het beste als flexibel. Het is een combinatie van een cultuur shift en flexibel inzetbare technologie, waardoor medewerkers overal veilig aan de slag kunnen. En met overal, bedoel ik ook echt overal. Op kantoor, thuis of op reis heeft men toegang tot dezelfde applicaties en data. Alles wat je als jurist nodig hebt draait veilig in de cloud (want ja, de cloud is anno 2023 echt veilig te noemen) en de Modern Workplace biedt het kantoor de juiste tools om de werkplek te beheren en te beveiligen.

De jonge jurist - of ondersteuner - kijkt anders naar werk dan de generaties voor hem/haar. Het partnerschap is niet langer het hoogst haalbare en alleen geld maakt niet gelukkig. Persoonlijke vrijheid, ontwikkeling en een gezonde werk/privé balans worden steeds belangrijker. Je zou het “Control of your own destiny” kunnen noemen.

Waarom is de Modern Workplace een wapen in het werkgeversimago?

Voor nieuwe instromers op de arbeidsmarkt zijn er twee prominente redenen te benoemen. Reden één is dat de generatie die nu afstudeert niet beter weet dan dat je overal ter wereld alles kunt doen. Zij zijn opgegroeid met een oneindige muziekbibliotheek overal ter wereld, in plaats van een eigen collectie CD’s. Een wereld aan informatie in hun broekzak, niet beperkt tot de kantoor bibliotheek. Ze zijn technologisch vaardiger dan hun voorgangers, en wat we er ook van vinden, vergroeid met hun smartphones en computers.

De tweede reden is dat deze generatie zoals gezegd anders kijkt naar de werk/privé balans. Er is meer aandacht voor het mentaal welzijn en het “lekker in je vel zitten”. Daar kan zelfs je werkplek en tijd bepalen, enorm aan bijdragen zonder dat het afbreuk doet aan de productiviteit, inzet of toewijding van de medewerker in kwestie. Ik durf er zelfs voor te pleiten dat werknemers die niet in een hokje worden geduwd, loyaler en toegewijder zijn dan sterk gemanagede werknemers. En soms wil het kantoor wel meer vrijheid geven, maar kan dat niet omdat de IT systemen dat niet toelaten. De Modern Workplace geeft daarmee dus meer vrijheid.

Voor je bestaande medewerkers is goede en bevrijdende ICT ook een reden om juist in dienst te blijven. Je hebt vast die collega bij de vrijdagmiddagborrel al eens horen vertellen over zijn droom om te reizen. Wat nou als je met technologie deze medewerker de optie kon bieden zijn droom na te jagen, en als hij/zij dat wil onderweg toch beschikbaar te zijn voor werk? Bij het kantoor werken is dan niet meer gebonden aan waar je woont of bent, maar aan hoe en wanneer je je werk wilt doen.

Geen vrijheid blijheid

Laat ik één ding duidelijk maken: bij vrijheid hoort ook verantwoordelijkheid. Er moet voor de adoptie van deze werkwijze dus een onderling vertrouwen zijn tussen medewerker en werkgever. Alle technologie ten spijt, als je overal kunt werken maar dit vervolgens niet doet zoals je met elkaar afspreekt, dan is het concept gedoemd te mislukken. Voor de werkgever kan het best spannend zijn om dat vertrouwen te geven, voor de werknemer de kans om het te verdienen. Maar laat het geen kip/ei discussie zijn en experimenteer.

In een krappe arbeidsmarkt kan hoe en waar men wordt geacht te werken, misschien wel zwaarder wegen dan bijvoorbeeld die vernieuwde opleidingsprogramma’s, een jongerenbestuur of op sociale betrokkenheid gerichte activiteiten. Laat technologie geen rem op je recruitment strategie worden. De Modern Workplace is overal veilig werken, voor wie dat wil en kan.

Meer weten over de Modern Workplace voor advocaten, notarissen of deurwaarders? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Dit artikel staat ook in Legal&Tech 6, het volledige magazine kunt u hier downloaden.