Nieuws & blogs

Digitaal paraferen? Ook dat kan met NEXTsign!

/

Gertjan de Gans - NEXTlegal

22 juli 2021

Met NEXTsign – een samenwerking tussen Zynyo en NEXTlegal – kunt u rechtstreeks vanuit NEXTmatters en NEXTassyst snel, gemakkelijk en veilig alle soorten documenten digitaal door cliënten laten ondertekenen.

Bij digitaal ondertekenen ziet u de cliënt niet fysiek. Wilt u er zeker van zijn dat alleen de juiste persoon het (vertrouwelijke) document leest voorafgaand aan de ondertekening? Ook dat kan met NEXTsign met behulp van de previewfunctie!

Paraferen

Soms is het prettig als een ondertekenaar voorafgaand aan de daadwerkelijke ondertekening, een document bekijkt. En dat ook de wederpartij daarvan op de hoogte is. Waarom? Door de inzage vooraf vast te leggen, weet je zeker dat het document is geopend en daadwerkelijk gelezen is door de ondertekenaar. Dit neemt in die zin de functie van het paraferen over.

Wettelijke vereiste

In andere gevallen kan het ook een wettelijk vereiste dienen, bijvoorbeeld in geval van de terhandstelling van de koopovereenkomst, zodat de bedenktermijn aanvangt (artikel 7:3 lid 2 BW). Het is daarom goed dat deze functionaliteit standaard in NEXTsign zit.

Hoe werkt het?

Voor verzending van een ondertekenverzoek, stelt de verzender de ‘preview’-functie in. Daardoor zal een ondertekenaar om het document te kunnen bekijken, zich eerst dienen te identificeren. Dat kan via SMS-TAN, iDIN of IRMA.

Nadat de ondertekenaar het document heeft doorlopen, en akkoord is met de inhoud, kan de daadwerkelijke ondertekening plaatsvinden. Ook dit gebeurt weer door middel van een (zelfde) identificatie. Belangrijk is dat deze extra identificatie met preview ook wordt weergegeven in de Akte van Ondertekening.

Mocht u vragen of verdere toelichting wensen over de ondertekenservice van Zynyo of over NEXTsign? Dit kan via het Hulpcentrum van Zynyo.