Nieuws & blogs

High tea met Watson, Lynn en Claire: zoet én hartig

14 juni 2018

Uitgebreid werden ze door hun meesters gepresenteerd: Watson, Lynn en Claire. Drie concrete toepassingen van Artificial Intelligence (AI) in de juridische praktijk. AI is dichtbij en toch ook nog zo ver weg. Een interessante sessie over de praktische toepasbaarheid. In 3 gangen passeerden de drie smaken de revue.

De drie sprekers, Hendarin, Arnoud en Katja, hadden alledrie met deze sessie hetzelfde doel voor ogen: met hun toepassing van AI het publiek te inspireren en te prikkelen. Precies zoals zijzelf de huidige mogelijkheden van AI zien: als aanleiding om vanuit een ander perspectief naar de juridische dienstverlening te kijken.

Claire

Claire is de 1e Nederlandse avatar, een virtuele juriste, die helpt bij het checken van contracten. Ze is bedacht en ontworpen door VRF-advocaten en wordt daadwerkelijk in de praktijk ingezet. ‘Ondanks dat Claire nog geen verbanden legt, is ze nu al een onmisbare kracht,’ aldus Hendarin. Ook al staat de techniek nog in de kinderschoenen, VRF is trots om – met AI aan de basis - een concrete tool te hebben ontworpen. ‘Het zorgt dat we grootser kijken naar onze service. We bieden nu een product tegen een scherpe prijs aan, doordat Claire ons 2,5 uur per contractcheck bespaart.’

Image
Claire

NDA Lynn

Lynn is een lawyerbot die razendsnel antwoord geeft op de vraag: ‘moet ik deze NDA tekenen?’ Deze bot scan scant na het uploaden de betreffende NDA en maakt risico’s inzichtelijk. Het is Arnoud Engelfriet gelukt om een heuse bot te creëren. Arnoud: ‘Dit doe je niet zomaar even. Het kost ongelofelijk veel tijd om een dergelijke tool te voeden. Gelukkig had ik een pasgeboren baby die niet sliep zoals een baby behoort te doen. Lynn is het resultaat van vele nachtelijke uurtjes wakker.’ Arnoud had ook een goede motivatie. Hij was het namelijk zat om weer een NDA te checken. Dus hoor je jezelf zeggen ‘ik ben het zat’, ga dan eens bij jezelf te raden of dat werk te automatiseren valt. Biedt AI daarvoor uitkomst? Zoek dan in de presentatie van Arnoud naar de slide ‘ Hoe maak je een lawyerbot in vijf stappen?’

Image
NDA Lynn

Watson

Het team van Katja (CMS) heeft zichzelf ten doel gesteld legaltech te omarmen. Dan moet je er niet over praten maar het gaan doen, en dat geldt ook voor AI. Met Watson heeft CMS onlangs uitvoerig geëxperimenteerd om te kijken wat de toegevoegde waarde van AI kan zijn op het gebied van Arbeidsrecht. De AI engine is gevoed met vele Gigabytes door CMS advocaten geannoteerde teksten.

Katja: ‘We wilden met deze pilot zelf ondervinden hoe AI werkt. AI is gebleken slim te zijn, maar ook beperkt. Met alleen een goede AI tool ben je er niet. Het is de data die smaak geeft en net die gegevens moeten nu nog door mensen ingevoerd en gecategoriseerd worden.’ De visie van CMS op legaltech is dat ze hoogwaardig werk zelf wil doen, maar uiteindelijk de rest door technologie laat uitvoeren. ‘AI is een middel om de dienstverlening te verbeteren, dat is zeker. Nu nog ‘hopen’ op een concrete tool hiervoor.’

Image
Watson

De conclusie is dat AI vele mogelijkheden en smaken biedt; het is soms een beetje zoetig, maar biedt ook veel hartigheden. De drie-gangen waren stuk voor stuk prikkelend. Het is zoeken naar de juiste toepassing en aanpak, maar het publiek heeft een smakelijk onderonsje gehad, dat is zeker!

Download de presentaties hier: https://pleit.nl/highlights-PLEIT2018

Over de sprekers

Hendarin Mouselli

Hendarin Mouselli is werkzaam als advocaat en mede-eigenaar van VRF Advocaten, een kantoor dat zich volledig toelegt op de markt van flexibele arbeid. Daarnaast is Hendarin promovenda aan de Universiteit Utrecht. Zij doet onderzoek naar de beïnvloeding van arbeidsongeschiktheid binnen de onderneming en de rol van eigenrisicodragerschap voor ZW-en WGA-uitkeringen daarin. Hendarin Mouselli publiceert op prikkelende wijze over ontwikkelingen in de markt en over de toekomst van flexibele arbeid. Haar scherpe en toekomstgerichte blik op flexibele arbeid maakt haar tot een veelgevraagd spreker.

Arnoud Engelfriet

Arnoud Engelfriet is partner bij ICTRecht sinds juni 2008. Hij is gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Met zijn informatica-achtergrond richt hij zich graag op complexe technisch/juridisch ICT-vraagstukken en softwarelicenties. Zijn website Ius mentis is één van de populairste van Nederland over ICT en recht. Naast zijn werk bij ICTRecht is Arnoud parttime docent aan de Vrije Universiteit. Arnoud is auteur van verschillende boeken waaronder de bestseller: ‘De Algemene Verordening Gegevensbescherming’.

Katja van Kranenburg

Katja stuurt de Praktijkgroep Arbeidsrecht aan en is als hoofd van de Sectorgroep Technology, Media & Communications een van de voortrekkers van LegalTech-innovaties waaronder de CMS LegalTech Academy. Binnen CMS experimenteert Katja met supercomputer IBM Watson. De combinatie arbeidsrecht en LegalTech komt goed tot uiting in haar rol als trekker van de Human Capital Agenda van de Dutch Blockchain Coalition.