Databeveiliging en de net geïntroduceerde Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) blijken de grote thema’s te zijn binnen het notariaat en de advocatuur. Dit blijkt uit het brancheonderzoek wat georganiseerd is door Rely over de status van de IT. Volgende week worden de onderzoeksresultaten gepresenteerd tijdens PLEIT2018 in de sponsorsessie “IT in de juridische markt – doolhof of schatkaart?”
Tipje van de sluier
“We zitten nog midden in de verwerking van de gegevens, maar zien inmiddels een duidelijke rode lijn in de antwoorden die gegeven zijn,” legt Ron Bongers, Manager Marketing & Communications uit. “We zien dat databeveiliging met kop en schouders boven andere uitdagingen uitsteekt. Dit is behoorlijk in lijn met vergelijkbare onderzoeken die we eerder hebben afgenomen en is qua timing ook enorm versterkt door de introductie van de AVG en de berichtgeving hieromheen. In gesprekken met onze klanten merken we al dat er nogal wat onduidelijkheid is over de toepasbaarheid van de maatregelen en dat er veel duiding wordt gemist. Zo is pas onlangs duidelijk geworden dat ook kleinere organisatie een verwerkingsregister voor hun klantendata moeten gaan bijhouden. Dat heeft uiteraard impact op de procedures en dagelijkste werkzaamheden, en heeft een directe link met de onderliggende IT die hierin moet gaan ondersteunen.”
Klaar voor de AVG?
Op de stelling ‘wij zijn volledig voorbereid op de invoering van de AVG’ geeft ook slechts een derde van de respondenten hierop een positief antwoord. Ron Bongers: “Een grote groep, zo’n twee-derde, geeft aan dat ze nog niet volledig klaar zijn. Gelukkig wil dat niet zeggen dat ze direct boetes kunnen verwachten. De Autoriteit Persoonsgegevens geeft aan dat ze daar niet direct op uit zijn maar dat ze eerst gaan kijken waarom regels overtreden zijn. Je mag er vanuit gaan dat eerst een waarschuwing zal worden gegeven en pas bij het opzettelijk maken van fouten een boete zal volgen. Dat moet overigens geen reden zijn om niet te gaan voldoen aan de AVG, zeker in de juridische branches is gewoon not-done om niet er aan te voldoen."