Nieuws & blogs

Big data: should we care?

26 oktober 2015

Deze blog is geschreven naar aanleiding van PLEIT2015 door Meli’sa Macintosch. De blog gaat in op het thema Big data en de bijbehorende sessie vanuit Menno Weij die werd verzorgd op PLEIT2015.

Tegenwoordig word je platgegooid met de term “Big data”, waarbij de jurist zich wanhopig lijkt af te vragen of het een “Big deal” is.  Tijdens PLEIT2015 wilde spreker Menno Weij van SOLV Advocaten niet onder doen en mengde zich ook in deze discussie.

Big data: hoe gaat het bedrijfsleven hiermee om?
Als ik denk aan Big data is de eerste vraag die in mij opkomt: 'In hoeverre geeft het bedrijfsleven op dit moment gehoor aan de juridische vereisten?' Menno Weij gaf een kijkje in de keuken van Achmea en Facebook.  Ter illustratie van de handelswijze binnen deze bedrijven heb ik alternatieve slogans bedacht.

Achmea slogan: 'Geen toestemming vragen, maar gewoon toestemming afdwingen'

Je zou toch denken dat onze wetgevende macht niet voor niets zoiets als “toestemming” als een van de grondslagen in het leven heeft geroepen? De topmannen van Achmea denken hier anders over. Zij spugen graag op deze grondslag en belonen alle klanten die hierin mee gaan in de vorm van incentives, bijvoorbeeld het geven van een premiekorting. Aangezien klanten zichzelf graag de illusie voorhouden dat je portemonnee veel waardevoller is met een paar muntjes erbij, komt Achmea er nog mee weg ook.

Alsof dit nog niet genoeg is kunnen alle klanten die  - vanuit het oogpunt van privacy - niet akkoord willen gaan met ongewild toestemming geven, voor straf in een hoekje gaan staan. Het antwoord van Achmea is dan dat er bij hen andere voorwaarden van toepassing zijn ten aanzien van fysiotherapie.

Facebook slogan: 'Wel toestemming vragen, maar geen rekening houden met de gebruikers'

In tegenstelling tot Achmea, wordt er bij Facebook gelukkig wel aan de lopende band toestemming gevraagd aan haar gebruikers. Helaas verloopt het verspreiden en/of ter beschikking stellen van Big data minder rooskleurig. Zolang je leuke vakantie foto’s op je profiel zet en deelt met je vrienden is er niks aan de hand. Maar op het moment dat er ongewild pornomateriaal van jou en je ex-liefje via Facebook wordt gedeeld met je hele dorp begint de ellende. Als je dan aangifte wilt gaan doen bij de politie en je zaak vervolgens niet wordt opgepakt – omdat ze liever willen feesten -  is dat erg vervelend.

Maar als je uit wanhoop bij Facebook aanklopt met de vraag: ‘Kunnen jullie alstublieft voor mij uitzoeken wie in vredesnaam een seksueel getint filmpje van mij online heeft gezet?’  dan zou je denken dat een organisatie als Facebook bereidwillig is om zo’n slachtoffer te helpen en bijvoorbeeld een IP-adres vrij te geven van degene die dat gedaan heeft. Helaas is dit niet het geval. Gelukkig heeft de rechter uiteindelijk toch het goede voorbeeld gegeven en Facebook op de vingers getikt. 

Lichtpuntje
Gelukkig zorgt Big data niet alleen maar voor kommer en kwel. Als ik de Safe Harbour regeling moet geloven is het vanaf nu namelijk niet meer mogelijk om gegevens vanuit de EU over te hevelen naar de VS, tenzij er spraken is van een passend beschermingsniveau. Dit zal uiteraard wereldwijd grote gevolgen hebben voor internationale bedrijven die o.a. zaken doen in de EU en de VS. Hiermee is in ieder geval op internationaal niveau de eerste toon gezet!