Nieuws & blogs

Programma Kwaliteit en Innovatie in de rechtspraak: wat betekent dat voor de juridische professional?

11 september 2015

KEI, een grote (?) aanpassing in het burgerlijke en bestuursrechtelijke procesrecht is het resultaat van een brainstormsessie binnen de rechtspraak op Goede Vrijdag 2012. Binnen de boezem van de rechtspraak is toen het plan vormgegeven tot een grote digitaliseringsslag binnen de rechtspraak en de rechter ook meer greep (lees: regie) op de procedure zelf te gaan geven.

Er is veel nadruk geweest, met name bij de deurwaarders, op het verdwijnen van de dagvaarding maar gelukkig heeft de KBvG niet ingezet op het behoud van dat stuk alhoewel daar, gezien het enorme nut van dat stuk, alle reden toe was en is. Hoe goed (of als u wilt slecht) het geheugen van de politiek is blijkt wel uit het gegeven dat tijdens de parlementaire behandeling in de Tweede Kamer, geen enkel kamerlid een woord aan de dagvaarding heeft gewijd.

Het geheel dat nu bij de Kamer ligt, mag vanuit de visie van innovatie met recht een teleurstelling worden genoemd, want waar is die innovatie? Akkoord: het gaat digitaal en dan? Daarvoor hoeven Rechtsvordering en de AWB niet overhoop te worden gehaald: jaren geleden is 125 lid 3 Rv daarvoor ingevoerd. Komt er een nieuw procesmodel dat voor alle proceduregangen gaat gelden, nee. Niet dat ik dat betreur overigens.

Het is overigens een populaire misvatting dat de dagvaarding vervangen wordt door een verzoekschrift. Ook het verzoekschrift verdwijnt in zijn huidige vorm en er komt een nieuw model dat de naam “procesinleiding” heeft gekregen. U moet u daarbij voorstellen dat men inlogt op de site en daar een procesinleiding op gaat stellen. Het is feitelijk (maar ik baseer me op info van derden, het is allemaal immers nog niet openbaar wat daar gebeurt…) het invullen van velden overeenkomstig het nieuwe art. 30a Rv. Denk aan naw gegevens van eiser en wederpartij of belanghebbende, bevoegde rechter, gronden, vordering etc. etc. Met die indiening is de zaak aanhangig, dat is dus anders als onder huidig recht. De wetgever heeft art. 111 Rv doormidden geknipt en de leden a tot en met e naar nieuw art. 30a overgeheveld.

Het gebrek aan innovatie blijkt ook duidelijk uit dat nieuwe art. 30a Rv: men moet meteen duidelijk maken of het een vordering (lees voorheen dagvaarding) of verzoek (lees voorheen verzoekschrift) betreft. Afhankelijk van die keuze zal de zaak binnen het gerecht verschillend worden afgedaan. Echte innovatie zoals in de jaren 90 in Groot Brittannië is duidelijk nooit te verwachten geweest. Het is enkel een digitaliseringsslag met mineure flankerende aanpassingen en juist dat heeft wel tot veel Kamervragen geleid, want wie krijgt de zwarte piet als de automatisering faalt?

Voor meer informatie leest u hier verder.

De auteur
Maarten Verheij publiceert op de site de debloggendedeurwaarder.nl over interessante ontwikkelingen, actualiteiten, bedrijfsaangelegenheden, persoonlijke zaken, politiek of werk en thema’s over mijn vakgebied. De blog is door op opgestart met de intentie om kennis te delen en online conversatie en discussie te voeren over actuele onderwerpen, wetswijzigingen en casus. Daarnaast heb ik mij de afgelopen jaren gespecialiseerd in beslag – en executierecht. Met name op het gebied van aandelen beslag en luchtvaartuigbeslag.  In het kader van maatschappelijke en regionale betrokkenheid, verzorg ik met regelmaat gastcolleges op scholen over schuldenproblematiek en schuldpreventie om jongeren te waarschuwen voor de gevolgen van verantwoord omgaan met geld.

"Al bloggend op weg naar PLEIT2015"
Deze blog is geschreven in het kader van PLEIT2015. Ben jij jurist op het gebied van ICT recht en wil jij graag een prikkelende of informatieve blog over dit thema delen? Of deel je graag jouw kennis als jurist over de ontwikkelingen op het gebied van ICT die jou raken? Stuur je blog dan naar: pleit@deadvocatenwijzer.nl. Wij verspreiden het artikel onder vermelding van je naam en (kantoor)website via de websites en social media kanalen van De Advocatenwijzer en PLEIT2015. Aanmelden voor PLEIT2015 kan via de website www.pleit.nl. Hier kan je ook voor meer informatie terecht.