Nieuws & blogs

PLEIT... Yes or No?

28 september 2015

Onlangs vroeg iemand mij: als ik meer wil weten over innovatie in de advocatuur, waarom zou je dan naar PLEIT moeten gaan?

Om meer te weten te komen over innovatie voor de juridische wereld kun je immers ook boeken lezen, naar het buitenland gaan of sparren met een collega. Je hoeft niet perse naar PLEIT te gaan. Maar de praktijk wijst uit dat je al deze dingen, die je inderdaad ook gemakkelijk zelf zou kunnen doen, niet doet. Een mens, ook een advocaat,  wordt geleefd door de praktijk van alledag en voor goede, innovatieve ideeën moet je juist even afstand nemen van je dagelijkse praktijk.

Een van de ingrediënten voor innovatie is dus het stappen uit je dagelijkse leven. Een ander ingrediënt is juist eens praten met andere mensen, die niet je collega’s zijn of luisteren naar sprekers die niet per se uit ons vak komen. Je hoort eens een ander geluid en kijkt zelf wat je er van mee kunt meenemen naar je eigen praktijk.

Indien ‘verkopers’ bij je op kantoor komen, kan dat nog wel eens wat ongemakkelijks hebben. Het is niet altijd interessant voor je bedrijf. Maar een ingrediënt voor innovatie is natuurlijk dat je wel eens kijkt en luistert naar de mensen die veel energie steken in de ontwikkeling van nieuwe diensten voor jouw wereld. Op PLEIT staan ze bij elkaar. Als de een je niet bevalt, dan loop je gewoon naar de ander.

Ik heb al veel congressen over vernieuwing meegemaakt, vooral in de V.S. Ik moet daar echt m’n best doen er tijd voor vrij te maken, hotel boeken, vlucht regelen etcetera. En levert het meer geld op voor mijn eigen bedrijf, wordt de  ‘flexibele schil’ van Le Tableau er beter van? Dat valt natuurlijk moeilijk te meten. Maar ik weet wel dat ik er zelf iedere keer beter van wordt. Ik krijg enorm veel energie van al die nieuwe ideeën, nieuwe aanbieders, de spirit die er heerst rond ‘de nieuwe dingen’’  en het gevoel ‘hier gebeurt het’. Natuurlijk helpt het mij uiteindelijk wel. Ik kan het gesprek met mijn opdrachtgevers beter aan. Ik kan mijn werk beter plaatsen in een groter perspectief en ik vind het een intellectuele uitdaging me in de toekomst verder te verdiepen. In de V.S. vind ik het in die zin wat makkelijker om met de ‘toekomst’ bezig te zijn, omdat men daar niet snel iets onzinnig vindt. In Nederland ervaar ik nog wel eens dat men overal beren op de weg ziet.

‘Is dit nu wel waar’, zou het wel echt zo gaan, zouden we dit nu wel doen? ‘

En daarmee heb ik hier dan een laatste ingrediënt voor innovatie te pakken: stel jezelf open voor nieuwe ideeën. Natuurlijk hoef je niet alles op te volgen of morgen te gaan uitvoeren. Maar stel je wel open voor andere visies en andere ‘aanvliegroutes’ dan je zelf misschien gewend bent. Want innovatie ontstaat juist daar waar onwaarschijnlijke partijen met niet alledaagse ideeën gaan samenwerken.

Hopelijk zien we elkaar 6 oktober bij DeFabrique, alleen al de locatie is inspirerend en een bron voor nieuwe ideeën. Tot 6 oktober!

De auteur
Christ’l Dullaert is juriste en filosoof, zij woonde enkele jaren in de VS en startte in 2005 Le Tableau, een uitzendbureau dat de flexibele schil levert aan advocaten- en notariskantoren. Ook is zij auteur van verschillende boeken, waaronder Yoga in je toga. Een boek over de toekomst van de advocatuur.
 

"Al bloggend op weg naar PLEIT2015"
Deze blog is geschreven in het kader van PLEIT2015. Ben jij jurist op het gebied van ICT recht en wil jij graag een prikkelende of informatieve blog over dit thema delen? Of deel je graag jouw kennis als jurist over de ontwikkelingen op het gebied van ICT die jou raken? Stuur je blog dan naar: pleit@deadvocatenwijzer.nl. Wij verspreiden het artikel onder vermelding van je naam en (kantoor)website via de websites en social media kanalen van De Advocatenwijzer en PLEIT2015. Aanmelden voor PLEIT2015 kan via de website www.pleit.nl. Hier kan je ook voor meer informatie terecht.