Nieuws & blogs

We zijn bezig aan een snelweg die we steeds verder uitbouwen

24 september 2014

In de aanloop naar PLEIT2014 interviewt De Advocatenwijzer diverse sprekers over hun visie op de betekenis van ICT voor de advocatuur. Deze keer: Wilfried Derksen, Senior rechter in Oost Brabant en binnen KEI Rechtspraak verantwoordelijk voor de vernieuwing van de civiele en bestuursrechtelijke procedures.

Langzaam maar zeker worden steeds meer delen van de rechtspraak gedigitaliseerd. Het moet procedures eenvoudiger gaan maken. Tijdens PLEIT zal Wilfried Derksen de deelnemers meenemen in het proces: ,,we zijn bezig aan een snelweg die we steeds verder uitbouwen. Een deel van de bouwstenen ligt er inmiddels al.”

Volgens Derksen is de digitalisering van de rechtspraak randvoorwaarde voor de toekomst. ,,Het procesrecht kan eenvoudiger, zaken indienen wordt makkelijker en veel handelingen kunnen digitaal,” vertelt hij. De eerste procedures zijn al gedigitaliseerd. ,,Iedereen kan bij de e-kantonrechter online een rechtszaak starten en voeren. Op dit moment is het nog niet verplicht om digitaal te procederen, maar dat moet het op den duur wel worden.” Ook asielrechtszaken moeten vanaf april 2015 digitaal gevoerd kunnen worden.

,,Het digitaliseren brengt veel voordelen met zich mee. Zo kunnen advocaten stukken ook buiten kantooruren inzien,” vertelt Derksen. Wat heb je daar als advocaat voor nodig? ,,Helemaal niet zoveel! Advocaten hoeven geen grote investeringen te doen. Wat ze nodig hebben is een goede internetverbinding, een moderne browser en een scanner.”

Zal alles zich dan op den duur online gaan afspelen? ,,Zeker niet. Hoewel een groot deel gedigitaliseerd wordt, betekent het niet dat het menselijk contact verdwijnt,” vervolgt Derksen. ,,De zitting blijft gewoon bestaan. Al kan het op langere termijn wel zo zijn dat mensen op andere plekken zitten en de zitting via videoschermen verloopt.” 

Nieuwsgierig geworden naar de digitalisering van de rechtspraak en het verhaal van Wilfried Derksen? Schrijf je in voor PLEIT2014! Ga voor meer informatie naar: http://www.pleit.nl.

"Al bloggend op weg naar PLEIT2014"
Op de site van De Advocatenwijzer is al menig artikel verschenen over ICT en recht. In de aanloop naar PLEIT2014 zullen wij wekelijks een blog plaatsen over dit onderwerp. De artikelen dienen ter kennisneming en inspiratie voor deelnemers, (potentiële) cliënten en andere geïnteresseerden. Ben je jurist op het gebied van ICT recht (in de breedste zin des woords) en wil je een interessant en prikkelend artikel delen over dit thema? Stuur je blog naar: pleit@deadvocatenwijzer.nl. Zo gaan wij samen al bloggend op weg naar PLEIT2014!