Nieuws & blogs

Kantoren moeten meegaan met nieuwe ontwikkelingen, anders raken ze cliënten kwijt

27 augustus 2014

In de aanloop naar PLEIT2014 interviewt De Advocatenwijzer diverse sprekers over hun visie op de betekenis van ICT voor de advocatuur. Deze keer spreken we met: Rob Ameerun, expert op het gebied van juridische automatisering. Hij zal gedurende PLEIT als gespreksleider aan tafel zitten.

Ameerun helpt advocatenkantoren met het implementeren van ICT. Waarom? Omdat innovaties een belangrijke rol spelen in het aantrekken van klanten. ,,Tijden veranderen en klanten zijn steeds veeleisender. Ze verwachten een goede service,” vertelt Ameerun. ,,Kantoren moeten meegaan met nieuwe ontwikkelingen, anders raken ze cliënten kwijt.”

Uit ICT zijn volgens Ameerun ontzettend veel voordelen te behalen. Veel standaardprocessen kunnen bijvoorbeeld geautomatiseerd worden: ,,dat gaat de advocaat tijd opleveren en maakt bepaalde standaardprocessen makkelijker. Het maakt advocaten ook mobiel. Door bijvoorbeeld ‘in the cloud’ te werken heb je altijd en overal toegang tot je documenten.”

Maar niet alleen advocaten halen voordelen uit ICT, ook cliënten kunnen er van profiteren. ,,Cliënten kunnen dankzij ICT bijvoorbeeld altijd en overal online dossiers inzien. Het werk wordt efficiënter en de dienstverlening transparanter.” Ook een goed CRM systeem, een interactieve database waarin gegevens van cliënten kunnen worden opgeslagen, kan het contact met de cliënt proactief maken. ,,Advocaten kunnen in het systeem alles over hun cliënt vastleggen en dus ook meer service bieden. Het contact wordt persoonlijker want de advocaat is altijd op de hoogte,” aldus Ameerun.

Langzaam maar zeker wennen steeds meer advocaten aan de digitalisering. Veel grote kantoren hebben het gebruik van ICT al omarmd. Maar met name de middelgrote kantoren kunnen nog veel winst behalen. Steeds meer kantoren gaan overstag. ,,Ze komen erachter dat het gebruik van ICT best makkelijk is en het veel processen eenvoudiger maakt,” vertelt Ameerun. ,,Daarnaast bespaart het veel papierwerk, dossiers worden dunner en digitaal.” 100% digitaal zal volgens Ameerun nooit voorkomen. ,,Onder ieder document moet vooralsnog een handtekening worden gezet.”

Wil jij ook op 7 oktober naar PLEIT 2014? De inschrijvingen zijn inmiddels geopend! Rob Ameerun zal als gespreksleider aanwezig zijn. 

"Al bloggend op weg naar PLEIT2014"
Op de site van De Advocatenwijzer is al menig artikel verschenen over ICT en recht. In de aanloop naar PLEIT2014 zullen wij wekelijks een blog plaatsen over dit onderwerp. De artikelen dienen ter kennisneming en inspiratie voor deelnemers, (potentiële) cliënten en andere geïnteresseerden. Ben je jurist op het gebied van ICT recht (in de breedste zin des woords) en wil je een interessant en prikkelend artikel delen over dit thema? Stuur je blog naar: pleit@deadvocatenwijzer.nl. Zo gaan wij samen al bloggend op weg naar PLEIT2014!