Nieuws & blogs

Digitaal procederen: BEP en DT

/

Tom Jansen - Lexxyn Groep

23 december 2020

Gaat 2021 de belofte van KEI eindelijk inlossen? Het project Digitale Toegankelijkheid (DT) waar al in 2018 het fundament voor is gelegd, zal begin 2021 de eerste zaakstromen in Civiel en en Bestuursrecht gaan digitaliseren. Project DT is de geestelijke opvolger van KEI en moet de papierstroom tussen rechtbanken en ketenpartners drastisch verminderen. In het rijtje afkortingen is er nu een nieuwe loot aan de boom: BEP.

Wat is BEP?

BEP staat voor Besluit Elektronisch Procederen en dit gaat gelden vanaf 1 januari 2021. In eerste instantie lijkt de impact van dit besluit nu nog klein. Het gaat procespartijen, in sommige procedures, het nasturen van stukken per post besparen. In bijvoorbeeld de familie- en jeugdketens is door het BEP het nasturen van stukken per post niet langer noodzakelijk. Dat is al een mooie winst natuurlijk. Maar misschien wel belangrijker is dat het de basis is waarop het digitaal procederen, zoals Project DT, moet worden gebouwd.

Het BEP geeft primair een regelgevend kader voor het vrijwillig en verplicht digitaal procederen. Het maakt daarmee feitelijk de ambtelijke weg vrij om te digitaliseren. Het omschrijft de eisen waaraan een systeem moet voldoen om digitaal procederen mogelijk te maken.

Project Digitale Toegankelijkheid

De Rechtspraak heeft begin 2019 een nieuw basisplan omtrent digitaal procederen bekend gemaakt. Inmiddels heet dit Project Digitale Toegankelijkheid. Dit plan is door het BIT (Bureau ICT-Toetsing) grondig getoetst en in oktober 2020 (met kanttekeningen en waarschuwingen) als haalbaar bestempeld. De Rechtspraak stelt het project voor als een soort brievenbus. Hiermee kunnen er berichten en stukken uitgewisseld worden met de Rechtspraak.

Het project is sterk vereenvoudigd ten op zichte van KEI. Mede doordat er bijvoorbeeld geen koppelingen met de interne processen van de Rechtspraak zijn. De focus ligt op het uitwisselen van stukken en niet op het digitaliseren en automatiseren van alle werkprocessen.

Begin 2021 zullen de eerste zaakstromen gedigitaliseerd worden. Hierbij kijkt de Rechtspraak zowel naar de mogelijkheden van een webportaal, als naar zogenaamde system-to-system koppelingen, waarbij stukken vanuit een juridisch softwarepakket kunnen worden verstuurd.

De toekomst van Veilig Mailen en de fax

De vraag die rijst is natuurlijk: wat gaat er nu gebeuren met Veilig Mailen en de fax? Veilig Mailen blijft naar het lijkt nog wel even de standaard, al is het nasturen van stukken per post daarbij nog steeds verplicht. De fax zal vanaf ongeveer oktober 2021 door de grote telecomproviders niet langer ondersteund worden. Veilig Mailen en het Project DT lijken dan de geijkte manieren te worden om stukken met de Rechtspraak uit te wisselen. Afhankelijk van welke zaakstroom een procedure inloopt, is het dan de vraag of Project DT hier al voor beschikbaar is.

De Rechtspraak houdt momenteel een consultatie waarin diverse ketenpartners, zijn uitgenodigd om mee te denken over het vaststellen van een nieuwe norm voor veilig digitaal contact met de Rechtspraak. De al bestaande NTA7516 norm (veilige e-mail in de zorg), wordt hierbij als uitgangspunt gebruikt. Toch zijn er naast Veilig Mailen ook goede alternatieve oplossingen zoals de E-Fax die als rechtsgeldig alternatief voor contact met de Rechtspraak kunnen werken.

Uiteraard houden wij de ontwikkelingen op het gebied van digitaal procederen goed in de gaten, en blijven wij schrijven over de belangrijkste ontwikkelingen op dit vlak. 2021 wordt in ieder geval een interessant jaar voor iedereen die papier zo snel mogelijk uit zijn kantoor wil verbannen.