Nieuws & blogs

Maak van elke dag, Safer Internet Day

/

Dimmen Wesdijk - Helder Telecom & ICT

12 februari 2020

11 februari was het Safer Internet Day (SID): een dag in het leven geroepen om meer bewustzijn te creëren over veiligheid op het internet. Een mooi initiatief, maar ik wil nog een stapje verder gaan. Bewust en veilig op het internet navigeren is te belangrijk om maar één dag bij stil te staan, dat moet je gewoon elke dag.

Nieuwe dreigingsvormen
Ik wil met name stilstaan bij het veilig gebruiken van mobiele apparaten. Dat we niet op malafide linkjes van “banken” moet klikken, en dat die Nigeriaanse prins niet echt bestaat, dat weten we hopelijk allemaal inmiddels wel. Wat wel nieuw is, is dat scammers steeds inventievere manieren vinden om ons geld of data afhandig te maken.

Want phishing links hebben zich verplaatst van e-mail naar SMS, waarin men zelfs de naam van een bank kan aannemen als afzender. Ook zien we steeds vaker oplichting via WhatsApp waarbij iemand zich voordoet als een bekende met een nieuw telefoonnummer, met de vraag om even wat geld te mogen lenen. Hier is qua techniek voor de gebruiker niet zoveel aan te doen. Dit vraagt vooral bewustzijn en goed opletten.

Voorkomen met Mobile Device Management
De problemen die je kunt voorkomen met techniek zijn vaak meer de bedreigingen die zich op de achtergrond van de ICT afspelen. Denk dan aan hackers en ransomware die via het netwerk of een virus proberen binnen te komen. Zo is het raadzaam om op een publiek Wifi netwerk in bijvoorbeeld een restaurant, hotel of sportclub gebruik te maken van een VPN verbinding met encryptie, of het 4G netwerk van je mobiele provider. Zo voorkom je dat er luistervinken op de lijn zitten.

Er zijn natuurlijk ook nog problemen rondom bijvoorbeeld het ordinair verliezen of kapot gaan van een telefoon die je kunt voorkomen met techniek. Zo is het raadzaam goed over back-ups na te denken. De back-up van je iPhone gaat naar de iCloud servers van Apple, maar misschien wil je dat wel helemaal niet als je er goed over nadenkt. In zakelijke omgevingen zien we dan ook vaak dat er wordt gekozen voor een zogenaamde Mobile Device Management, MDM, oplossing. Hiermee kunnen mobiele apparaten van het kantoor op afstand worden beveiligd en beheerd.

Met MDM kunnen back-ups worden gemaakt, op zo’n manier dat je als bedrijf zelf de controle hebt over waar en hoe deze back-ups worden opgeslagen. Er kunnen beleidsregels op de apparaten worden ingesteld, bijvoorbeeld over toegang tot app stores, datagebruik en de scheiding van privé en zakelijk gebruik in zogenaamde containers. De apparaten kunnen ook in geval van diefstal of verlies op afstand worden vergrendeld en gewist, of via GPS worden gelokaliseerd.

Altijd grip en controle
Door het gebruik van MDM kan een kantoor 24/7 grip en controle krijgen over al haar mobiele devices. Door een actief beleid op het gebied van bewustwording te combineren met een technische oplossing zoals Mobile Device Management, creëer je als organisatie een veilige manier van mobiel werken voor iedereen. Zo maak je van iedere dag, een veilige internet dag. Wij helpen u hier als Helder Telecom & ICT natuurlijk graag bij.