Nieuws & blogs

Business Intelligence (BI): een generiek software product voor de advocatuur, ik dacht het niet!

/

Eugène Haarmans - Clip Consultants

16 oktober 2019

In de advocatuur groeit de behoefte aan inzicht in actuele getallen middels overzichtelijke rapportages. De waarheid over het functioneren van een kantoor zit vaak in de cijfers. Getallen liegen niet, maar de interpretatie blijkt soms voer voor discussie. Business Intelligence (BI) kan hier uitkomst bieden.

Al enige tijd werken veel van onze klanten met Dynamic Law Manager (CCdlm). Een BI tool die op basis van actuele data voorziet in een 25-tal dynamische rapportage functies. Bovendien worden er automatisch e-mail berichten verstuurd, naar aangewezen personen in uw organisatie, bij het niet behalen van vooraf gedefinieerde resultaten en doelstellingen. De rapportages in CCdlm bieden ieder kantoor weer op een andere manier houvast en stuurinformatie, afhankelijk van hoe het kantoor is ingericht en aangestuurd wordt.

Wat is omzet?
Neem bijvoorbeeld sturen op omzet. Uit een recente stuurgroep bijeenkomst over CCdlm, bestaande uit een groep zeer actieve en betrokken CCdlm-gebruikers, bleek dat omzetrapportages uit deze BI tool door de verschillende kantoren heel anders worden gebruikt. Waar een eerste kantoor haar omzet bepaalt op basis van “geschreven declarabele uren * het gemiddelde uurtarief”, baseert een tweede kantoor zich op “gedeclareerde omzet + de mutaties van onderhandenwerk”. Terwijl een derde kantoor haar omzet volledig bepaalt op basis van de betaalde omzet.

Kwestie van interpretatie
Maar hoe vangen we dan deze drie interpretaties van “omzet” in een BI tool die door verschillende organisaties gebruikt wordt? En sterker nog, hoe ga je om met de verschillende berekeningsmodellen die de advocatuur kent? In onze ogen heeft ieder kantoor daarom een duidelijke behoefte aan eigen rapportages.

Standaard tools op maat ingezet
Juist om die reden is CCdlm ingericht als BI tool die voorziet in een aantal rapporten die uiteindelijk ieder kantoor wel gebruikt: bijvoorbeeld uren dashboards, winst- en verliesrekeningen en debiteurenanalyses. Maar om ervoor te zorgen dat de inhoud van deze rapporten ook daadwerkelijk het inzicht biedt welke het kantoor kan helpen sturen, hebben wij een specialistische BI-consultant in ons team. Een BI-consultant die de advocatuur op haar duimpje kent, en precies weet welke informatie wel en niet relevant kan zijn voor uw kantoor. Zij helpt met het samenstellen van de juiste rapporten en dashboards om het optimale zicht op uw kantoor te verkrijgen. Daarmee laat u het tijdperk van complexe en snel verouderde Excel sheets snel achter u.

Zullen we samen eens kijken naar de reeds aanwezig beschikbare tools? Bel 0413 348888 of mail naar eugene@clipconsultants.nl.