Nieuws & blogs

Beveiliging van de zakelijke smartphone

/

Dimmen Wesdijk - Helder Telecom & ICT

29 januari 2019

 In 2018 was onze privacy een hot topic dankzij de AVG. In 2019 zullen we onze privacy iets minder scherp op het netvlies hebben, maar daarom is het niet verkeerd om regelmatig na te denken over de volgende vragen: 

  • Wie heeft mijn data?
  • Welke data heeft men van mij?
  • Waarom heeft men mijn data?
  • Wat doet men met mijn data?
  • Waar staan mijn data?
  • Wanneer moet men mijn data verwijderen?

Bovenstaande vragen zijn natuurlijk erg breed, en daarom dat we dit als Telecom organisatie een stukje specifieker willen maken.

Veiligheid van de (zakelijke) smartphoneDe mobiele telefoon is tegenwoordig amper meer weg te denken uit ons zakelijke leven. Maar mag u uw zakelijke telefoon ook privé gebruiken? En hoe veilig is dan de data die op uw telefoon staan? 

De consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de standaardbeveiliging van Smartphone besturingssystemen. Android kwam niet best uit de test. Apple was veiliger, maar ook niet waterdicht. Uit dit onderzoek blijkt eens te meer dat we ons altijd bewust moeten blijven waarvoor we onze Smartphone gebruiken, wat we erop doen en welke gegevens we erop zetten.

 6 tips om data op je smartphone te beveiligen

  1. Vergrendel je telefoon
    Zorg voor een goede vergrendeling van uw smartphone. De meeste Smartphones hebben een extra beveiligde vergrendeling, de Samsung Galaxy S9 maakt gebruik van een vingerafdruk- en irisscanner en Apple heeft Face-ID, maar deze moet wel goed ingesteld worden voor u uw telefoon gaat gebruiken. Een pincode, wachtwoord, of patroon zorgen uiteraard ook al voor een eerste barrière.
  2. Veilig wifi-gebruik
    Wees voorzichtig met het gebruik maken van openbare wifi-netwerken zonder wachtwoord. Deze zijn namelijk relatief eenvoudig te hacken. Hackers kunnen zo zien welke handelingen er uitgevoerd worden op een  mobiele telefoon. Of kies ervoor om helemaal geen wifi meer te gebruiken door bijvoorbeeld een T-Mobile Unlimited abonnement af te sluiten.
  3. Update apps
    Een app die geüpdatet moet worden geeft meestal een notificatie. Zorg ervoor dat de app dan ook daadwerkelijk geüpdatet wordt. Verouderde versies van apps zijn vaak niet opgewassen tegen nieuwe hackmethodes. Werk geïnstalleerde apps daarom altijd bij naar de nieuwste versie van de software. Of beter, zorg dat de benodigde updates automatisch uitgevoerd worden.
  4. Toestemming tot gegevens
    Bij het updaten of installeren van een app krijg je vaak de melding dat de app toegang wil tot bepaalde gegevens. Controleer goed welke gegevens dit zijn en besef dat de app met uw toestemming een inkijkje krijgt in de smartphone en die desbetreffende data ook op kan slaan.
  5. Maak gebruik van de ‘Veilige map’
    Samsung heeft een goede oplossing voor documenten die je liever niet met iemand anders wilt delen. Zet belangrijke data in de ‘veilige map’. Deze map kan alleen geopend worden met een vingerafdruk of pincode.
  6. Beheer op afstand met MDM
    Met een Mobile Device Management-oplossing kan de IT-beheerder van uw organisatie alle mobiele apparaten van medewerkers op afstand instellen en beheren. Voorzien van alle veiligheidsmaatregelen die daarbij horen. Een hele geruststelling dat zakelijke smartphones, tablets en laptops op afstand te volgen, in te stellen, te wissen en te blokkeren zijn. Niet onbelangrijk bij diefstal, verlies of bij slecht gebruik.