Nieuws & blogs

Terugblik op een feestelijke editie van PLEIT

12 oktober 2016

Oosterhout, 12 oktober 2016 -  Gisteren vond in DeFabrique in Utrecht de vijfde editie van PLEIT plaats, dé kennisdag over ICT voor de juridische praktijk. Deze jubileumeditie beloofde niet alleen een extra feestelijke, maar ook een extra innoverende dag te worden. Met 650 aanwezigen, ruim 60 sessies en als afsluiter een goed bezochte LawQuiz is deze missie zeker geslaagd. De organisatie van PLEIT kijkt terug op een dynamische dag, waarbij positieve verandering centraal stond.

Omarm ICT, maar blijf bovenal een mens
Iedere juridische professional weet inmiddels dat er iets dient te gebeuren op het gebied van digitaal werken, zo bleek ook tijdens PLEIT2016. Is het niet omdat de cliënt of medewerkers het vragen, dan is het wel omdat de rechtspraak dit gaat verlangen. Tijdens PLEIT2016 werd duidelijk dat steeds meer kantoren hun technologische roadmap, klein of groot, aan het uitstippelen zijn. Hierbij was de boodschap duidelijk; kijk iedere keer scherp en op een creatieve manier naar de cliënt en de eigen manier van werken. Laat betrokkenen spreken, leer van hun ideeën. Wat wil de cliënt en wat willen juridische professionals zelf? Laat daar ICT omheen draaien, goed beveiligd welteverstaan. Ook voelbaar was het unieke gevoel van samenhorigheid. Bijna ieder kantoor kampt met dezelfde uitdagingen, en durven deze ook uit te spreken. Hierdoor ontstaat wederzijds begrip en de initiatieven om krachten te bundelen, waarbij niet alleen de cliënt maar ook de werkprocessen van het kantoor weer centraal staan.

Zowel in het centrale ochtend programma, alsook in de kennissessies stond de mens en innovatie in het middelpunt. De boodschap hierbij was grotendeels overeenkomstig: omarm ICT en zet de cliënt centraal. Verzetten heeft geen zin, accepteer de technologische ontwikkelingen, maar blijf bovenal een mens. De kansen die de hedendaagse techniek biedt zijn eindeloos, waarbij de kern: de relatie, het allerbelangrijkste blijft. Het draait in de toekomst veelal om artificial intelligence én emotional intelligence. De menselijke interactie blijft noodzakelijk om connectie met de doelgroep te behouden, relaties aan te gaan en te behouden. Dat het proces verandert, dat is een vast gegeven. Maar accepteren, blijven interesseren en continue leren dragen bij aan een positieve toekomst voor de juridische sector.

Focus op het haalbare
Deze editie van PLEIT benadrukte maar weer eens dat de juridische sector nog steeds volop in beweging is. Van blockchain, security, programma KEI, business development en big data tot aan het internet of things, de mogelijkheden zijn eindeloos. Helaas leidt deze oneindige stroom innovaties in sommige gevallen tot onrust. Ook al kun je als kantoor de keuze zelf maken, soms heb je een sparring partner nodig om te kunnen focussen. Wat is haalbaar en wat niet, welke kansen grijp je en voor welke ontwikkelingen ben je als kantoor nog niet klaar. Alles draait om focus, waarbij het overall advies was: selecteer voor 2017 liever een paar haalbare doelen en vier de successen samen, hoe klein ook. In een turbulente wereld is ieder succes een overwinning. Op die manier zorg je ervoor dat je scherp blijft en je niet laat afleiden.

De diverse boodschappen bij PLEIT kenden veel overeenkomsten. ‘Alle neuzen dezelfde kant op laten wijzen’, was er zo eentje. Je kunt in je eentje het wiel wel uitvinden, maar om het te laten draaien heb je meer aspecten nodig. Zo kun je het binnen kantoor ook niet alleen doen. Heb je een visie of idee, deel deze, zet projectgroepen op, maak mensen betrokken, werk samen met afdelingen, zoek de juiste leveranciers en schrijf een duidelijk plan, met doelstellingen en acties. Met een plan wek je ideeën tot leven en zorg je dat de neuzen dezelfde richting op wijzen. Op die manier beweeg je als kantoor eenvoudiger mee in de digitale stroming van de online wereld.

Hotspots
In verband met het 5-jarig bestaan had PLEIT dit jaar veel extra’s in petto. Zo werden bezoekers verrast met de mogelijkheid om zichzelf te digitaliseren en werd het officiële gedeelte van het evenement afgesloten met een spannende finale van de Legal Tech Startup Awards. Nadat de drie finalisten eerder die dag op het hoofdpodium hun pitch hadden gepresenteerd aan het publiek, mocht SignRequest als winnaar de award in ontvangst nemen. Meer informatie over de Legal Tech Startup Awards finale is te vinden op: www.pleit.nl. Na het officiële gedeelte bewogen de aanwezigen zich richting de speciaal voor de LawQuiz ingerichte ‘pub’. Zoals het hoort barstte hier de strijd hevig los. De sfeer was informeel en door de interactie een ultieme gelegenheid tot netwerken. Uiteindelijk behaalde het team onder leiding van Team Captain John Wisseborn haar verdiende overwinning.

Ervaringen bezoekers
De groep van 650 aanwezigen was erg gevarieerd. PLEIT2016 werd bezocht door juristen, managing Partners, ICT-Managers, deurwaarders, notarissen, advocaten en hun medewerkers. De eerste reacties van de bezoekers zijn overweldigend. Aanwezigen, sprekers en sponsoren, allemaal uiten ze lovende woorden. Met de strakke organisatie, de diversiteit van het programma, de kwaliteit van sessies en sprekers en originele extra’s heeft PLEIT2016 wederom de eerdere edities overtroffen. Een aantal bezoekers deelt graag hun ervaringen.

Eva Peeters, Van Traa Advocaten N.V. vertelt: ‘Dit is de 5e keer dat ik PLEIT bezoek en ieder jaar word ik weer verrast. Het evenement wordt jaarlijks grootser, op alle aspecten. De doelgroep wordt diverser, de sessies inhoudelijker en de boodschap doeltreffender. Complimenten dat PLEIT zichzelf ieder jaar weer weet te overtreffen.’ 

Sylvia Visser, Gerechtsdeurwaarderskantoor Visser licht toe: ‘Wat een inspirerende dag om ideeën op te doen. PLEIT brengt ons ieder jaar weer vernieuwing. We gaan vandaag met hernieuwde focus op ICT enthousiast naar huis.'

Claudia Heemskerk, Event Manager van PLEIT reageert: ‘Het is rennen en vliegen op zo’n dag. Maar enthousiaste reacties ontvangen, instemmende gezichten zien, nieuwsgierige blikken opvangen en de dag met zovelen feestelijk afsluiten zijn zaken waar we het voor doen. Al vijf jaar probeer ik samen met een fantastisch team de hectiek van de dag om te zetten naar dynamiek. Dat is ook wat ik kantoren na PLEIT2016 wil meegeven; probeer de hectiek rondom technologie en innovatie om te zetten naar dynamiek. Zie het als een positieve beweging en dein met een glimlach op het gezicht, op je eigen tempo, mee.’

PLEIT werkt samen met de markt
Mede door de samenwerking met enthousiaste sponsoren, leveranciers uit de markt, prominente ambassadeurs en inspirerende sprekers was de organisatie van PLEIT in staat een dermate hoogstaand evenement neer te zetten. PLEIT verbindt actualiteiten met mensen en staat daardoor middenin de juridische samenleving. Met name de imposante lijst sponsoren, allen belangrijke spelers in de markt, leverden een belangrijke bijdrage op het gebied van ICT, kwaliteit en innovatie. Zij maakten het mogelijk dat 650 aanwezigen in één dag tijd volledig up-to-date zijn van alle laatste actualiteiten, hoofdthema’s, uitdagingen in de sector en ontwikkelingen. De organisatie bedankt iedereen die een steentje heeft bijgedragen aan het neerzetten van wederom een inspirerende dag.

Alle hoogtepunten en gebeurtenissen van de dag zijn samengevat in de PLEIT2016 video en foto’s die nu te bekijken zijn op de website en in de PLEIT app.