Nieuws & blogs

Ik zie, ik tweet wat jij niet ziet

1 juni 2015

Eind januari bezochten ruim duizend juristen het congres over ‘De rechtspraak van morgen’. Professor Richard Susskind is keynote speaker. Hij vraagt wie in de zaal op Twitter zit. Zo’n vijftig handen gaan in de lucht. Vijf procent dus. De spreker vergelijkt zijn publiek met kinderen die volgens eigen zeggen geen olijven lusten, zonder er ooit eentje te proeven. Je weet niet wat je mist!

Community
Kijk in de toekomst met bebaarde hipster Jeroen Zweers. Of hang met dik achtduizend anderen aan de lippen van rechter Joyce Lie. Maar doe mee. Op Twitter groeit een community van tweeps die praten over de juridische wereld van nu en straks. Wat bedoelt de Hoge Raad nou eigenlijk met die nieuwe uitspraak? Drukt supercomputer Watson ons uit de markt? Dit groepsgevoel op Twitter inspireert en enthousiasmeert. Samen slimmer.

Curation
Twitter lijkt van een afstandje misschien het kanaal voor verbale diarree. Iedereen roept, niemand luistert. Toch? Nou nee. Laat me je tijdlijn zien en ik vertel je wie je bent. Bij zorgvuldige selectie is Twitter een ragfijne zeef. Lees het laatste nieuws van de Rechtspraak en het Programma KEI. Volg de opleiding, de Orde, het ene blad en het andere. Filter stukjes van concullega’s. Stel je dagelijkse dosis zelf samen. Geen papieren confectie, maar digitaal maatwerk.

Content
Al die juridische informatie is via Twitter natuurlijk voor iedereen gratis beschikbaar. Is dat erg? Ik zeg het Marcel Hielkema na: zelfs met de mooiste gereedschapskist kan ik mijn auto niet repareren. Durf je eigen kennis dus te delen. Wie goed en gul is, zal online floreren. Op Twitter snijdt het mes zelfs aan twee kanten. Het strakke format dwingt bondigheid af en test zo je begrip. Vang jurisprudentie maar eens in 140 tekens. Twitter maakt je een betere advocaat.

Net als die olijf is Twitter een acquired taste. Het duurt even om daar iets lekkers van te maken. Neem de tijd. En laat het je smaken!

De auteur
Niek van de Pasch is advocaat bij Van der Putt Advocaten in Venray. Hij heeft een brede praktijk met de nadruk op commerciële contracten en faillissementen. Als onstuimige vakidioot deelt hij zijn hartstochtelijke liefde voor het recht dagelijks via de social media.
 

"Al bloggend op weg naar PLEIT2015"
Deze blog is geschreven in het kader van PLEIT2015. Ben jij jurist op het gebied van ICT recht en wil jij graag een prikkelende of informatieve blog over dit thema delen? Of deel je graag jouw kennis als jurist over de ontwikkelingen op het gebied van ICT die jou raken? Stuur je blog dan naar: pleit@deadvocatenwijzer.nl. Wij verspreiden het artikel onder vermelding van je naam en (kantoor)website via de websites en social media kanalen van De Advocatenwijzer en PLEIT2015. Aanmelden voor PLEIT2015 kan deze zomer via de website www.pleit.nl. Hier kan je ook voor meer informatie terecht.