Nieuws & blogs

De digitale jurist houdt van bingo 3.0

8 oktober 2014

Ontbijten en bijgepraat worden door ICT jurist Arnoud Engelfriet over de digitale wereld. PLEIT2014 trapt in alle vroegte af met de vraag: hoe krijg jij jouw advocatenkantoor digitaal? Een bingokaart met alle ICT termen biedt uitkomst. Wie luistert, heeft…bingo.

De wereld, ook de juridische wereld, is digitaal. We veranderen in een hoog tempo naar een ‘society 3.0’, een ‘community of purpose’. Een verwijzing naar het boek van Ronald van den Hoff (en leestip) waarmee Engelfriet juristen op de nieuwe digitale 3.0 wereld wijst. “Het gaat niet langer om kennis en informatie zenden, je zult echt waarde aan een netwerk moeten toevoegen”. Het netwerk bestaat niet alleen uit cliënten, maar ook uit leveranciers, producenten en zelfs concurrenten. Met dat netwerk deel je kennis en werk je samen.

Hoe word je een 3.0 kantoor? Engelfriet gaat terug naar de basis en neemt in vogelvlucht de 7 kritische succesfactoren voor een 3.0 organisatie door. De zaal knikt als het gaat om de eerste ‘i’, identiteit: een goed business model met duidelijke keuzes is inderdaad ‘key’. Wat wil je echt met je kantoor? Wat heb je nodig? En vooral wat wil je cliënt?

De vraag bij een goed business model is of je interne organisatie (weer een ‘i’) er klaar voor is. Als online kantoor heeft werken in de cloud vele voordelen, net als digitaal archiveren. Zonder een grondige risico inventarisatie en werkafspraken met je collega’s, ben je nergens. Je kantoor stelt zich in de Cloud zelfs bloot aan risico’s als hacken.

De ‘i’ van innovatie ziet Engelfriet vooral terug in de trend ‘standaardiseren’. Sites als overeenkomsten.nl, maar ook de HEMA bieden standaarddocumenten aan. Een trend die Susskind (auteur van ‘the end of lawyers’) ook al eerder voorspelde. Een actieve deurwaarder in de zaal test meteen de standaard HEMA kwaliteit. Hij is onder de indruk. Een goede akte met vragen die menig notaris vergeet te stellen. Was nieuwe inzichten niet de laatste ‘i’? Bingo!