Nieuws & blogs

Big data is following you

/

De Advocatenwijzer

2 oktober 2014

We facebooken, twitteren, bellen en surfen er op los. Alles wordt vastgelegd en de digitale voetafdruk die we achterlaten groeit. Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid digitale gegevens, ook wel big data genoemd, iedere twee jaar ruim verdubbelt. Dankzij nieuwe technieken en snellere computers wordt het steeds makkelijker om die berg aan gegevens te analyseren en nieuwe patronen te ontdekken. Bedrijven en overheden zijn daardoor in staat om gebeurtenissen, maar ook ons gedrag te voorspellen.

Goudmijn
Door big data komen bedrijven en overheden steeds meer over ons te weten. We pinnen, doen boodschappen, of reizen met onze ov-chipkaart. Al die gegevens worden opgeslagen in omvangrijke databases. ,,Het analyseren van big data wordt wel vergeleken met goud zoeken: er moet heel veel worden gezeefd om waardevolle informatie naar boven te krijgen”, zegt Lieneke Viergever, partner bij Project Moore Advocaten. ,,Wanneer dit goed gebeurt en de juiste gegevens met elkaar gekoppeld worden, ontstaat er een goudmijn voor bedrijven en overheden.”

Big data biedt ontzettend veel mogelijkheden. Zo kunnen zelfs griepepidemieën worden voorspeld. ,,Wordt er bijvoorbeeld vaker naar hoestdrank gegoogeld, dan kan dat betekenen dat er griepepidemie aankomt,” zegt Viergever. ,,Gegevens die in eerste instantie niet logisch lijken, blijken toch nieuwe inzichten te bieden. Daarom worden in de medische wereld al langere tijd datasets aan elkaar gekoppeld en geanalyseerd.”

Ook de Nederlandse overheid maakt gebruik van de enorme hoeveelheid aanwezige data. Zij gaat bijvoorbeeld grote hoeveelheden persoonsgegevens van burgers koppelen en analyseren om te checken of zij frauderen met belasting of uitkeringen. Met technieken van inlichtingendiensten wordt vooraf voorspeld wie er in de gaten gehouden moet worden.

Risico’s
Er kleven niet alleen voordelen aan het analyseren van big data. ,,Net als bij iedere nieuwe techniek, brengt big data risico’s met zich mee”, vertelt Viergever. ,,Informatie die voorheen alleen voor jezelf was, wordt nu ook beschikbaar voor anderen.” Dat kan een behoorlijke aantasting zijn in je privacy. Zo is er het voorbeeld van de Amerikaanse supermarkt Target. De supermarkt voorspelde op basis van aankopen of iemand zwanger was. De vrouwen kregen vervolgens speciale ‘zwangerschapskortingsbonnen’. Op die manier kwam een vader erachter dat zijn zestienjarige dochter zwanger was.

Gegevens verzamelen
Mogen bedrijven of overheden al die gegevens zomaar verzamelen? ,,Bedrijven mogen niet zomaar jouw gegevens verzamelen en gebruiken, vaak moet toestemming worden gevraagd aan de betrokkenen,” vertelt Viergever. Maar in de praktijk gebeurt het regelmatig dat mensen automatisch op ‘ja’ klikken en geen idee hebben waar ze toestemming voor geven. ,,Het moet dus vooraf duidelijk zijn waar je ‘ja’ tegen zegt.”

De gegevens mogen ook niet zomaar voor andere doeleinden worden gebruikt dan in eerste instantie aangegeven. ,,Is het oorspronkelijke doel bereikt, dan mogen de verzamelde gegevens in principe niet langer gebruikt en bewaard worden. Het College Bescherming Persoonsgegevens, dat toezicht houdt op juiste naleving van de wet, kan hiertegen optreden.”

Toekomst
Gaat big data de wereld op zijn kop zetten? ,,In eerste instantie zal er veel over gesproken worden, de toepassingen zullen op korte termijn nog vrij beperkt zijn,” aldus Viergever. ,,Op de lange termijn gaat big data veel mogelijkheden bieden aan bedrijven.” En bij het analyseren van big data moeten we altijd onthouden: ,,de conclusies uit big data zijn niet altijd waarheid. De verbanden en de algoritmes die je er op loslaat, hoeven niet altijd te kloppen.”

"Al bloggend op weg naar PLEIT2014"
Op de site van De Advocatenwijzer is al menig artikel verschenen over ICT en recht. In de aanloop naar PLEIT2014 zullen wij wekelijks een blog plaatsen over dit onderwerp. De artikelen dienen ter kennisneming en inspiratie voor deelnemers, (potentiële) cliënten en andere geïnteresseerden. Ben je jurist op het gebied van ICT recht (in de breedste zin des woords) en wil je een interessant en prikkelend artikel delen over dit thema? Stuur je blog naar: pleit@deadvocatenwijzer.nl. Zo gaan wij samen al bloggend op weg naar PLEIT2014!