Nieuws & blogs

Technologie verankeren in organisatie maakt advocatenkantoor toekomstbestendig

13 augustus 2014

Het ING Economisch Bureau heeft in samenwerking met Wolters Kluwer onderzoek gedaan onder de Nederlandse kantoren hoe zij technologie momenteel toepassen. Daarin geeft 75% van de kantoren aan dat zij investeren in technologie. Van deze groep gaf de helft aan dat de investeringen de verwachtingen hebben opgeleverd. De 45% die aangaf dat deels aan de verwachtingen zijn voldaan, vinden het in de eerste plaats vooral lastig om rendement te bepalen. Daarnaast geven ze aan dat de acceptatie van nieuwe technologische toepassingen op de kantoren moeizaam verloopt.

De advocatenmarkt bestaat voor het merendeel uit kantoren tot 5 personen. Uit het onderzoek blijkt dat juist deze groep aangeeft niet te investeren in technologie.  Kleinere kantoren geven aan dat zij investeringen in technologie niet rendabel achten gezien de  kantooromvang.  Dit is een verkeerde gedachte, want investeringen in technologie en de toepassing hiervan kunnen beperkt blijven met de nodige inspanning en creativiteit. Er zijn tools en mogelijkheden tegen lage kosten en zelfs ook gratis beschikbaar.  Met andere woorden de slagkracht van de kleinere kantoren op het gebied van technologie hoeft op basis van beschikbare middelen niet onder te doen. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van sociale media. Er zijn veel nichekantoren en eenpitters die zeer actief zijn op de verschillende sociale media kanalen.  Het gaat dan vooral om het gedrag en de wil van de individuele advocaat om hiervoor tijd vrij te maken.

Uiteraard zijn forse en steeds terugkomende noodzakelijke investeringen beter te dragen voor kantoren die op grotere (internationale) schaal opereren.  Bij grotere kantoren is de uitdaging, om het te verankeren in de organisatie. Allereerst begint het met meer begrip kweken voor en verstand krijgen van technologie. Het werk wordt procesmatiger en dit zorgt ervoor dat er nieuwe kwaliteiten nodig zijn en de jurist steeds vaker de bewaker van het proces is, in plaats van de daadwerkelijke uitvoerder. Ook de manier van leidinggeven binnen de kantoren zal veranderen. Met het toepassen van technologie zijn er steeds meer sturingsgegevens beschikbaar, waarmee door analyse frequente bijsturing mogelijk is. Om besluitvorming te bevorderen en de manier van leidinggeven te kunnen veranderen is het bestuursmodel van het kantoor aan het veranderen. Dit laatste is vooral zichtbaar met het aanstellen van een algemeen of kantoordirecteur, waarmee de slagkracht voor verandering aanzienlijk kan verbeteren.

Het complete rapport van de sectorvisie advocatenkantoren vindt u hier >>>

De auteur
Na diverse commerciële en managementfuncties binnen het bankwezen, werkt Sasja Winters als Sectormanager Zakelijke Dienstverlening ING. Een centrale functie tussen de spelers, brancheverenigingen en andere belanghebbenden in de sectoren: Accountancy, Advocatuur, Notariaat, ICT en Reizen. Een strategische rol, waarbij de gesprekken met belangrijke en onderscheidende ondernemers en bestuurders uit die sectoren, het bankwezen meer inzage geeft hoe zij tegen sectoren moeten aankijken en hoe zij hierin moeten acteren. De kennis wordt daarnaast ook extern gebruikt middels het uitgeven van sectorvisies en kwartaalberichten, die beschikbaar worden gesteld aan ondernemend Nederland. Dit gaat altijd in samenwerking met het ING Economisch Bureau. Zij wordt daarnaast veelal gevraagd als spreker en gespreksleider tijdens congressen en ondernemersbijeenkomsten.
 

"Al bloggend op weg naar PLEIT2014"
Op de site van De Advocatenwijzer is al menig artikel verschenen over ICT en recht. In de aanloop naar PLEIT2014 zullen wij wekelijks een blog plaatsen over dit onderwerp. De artikelen dienen ter kennisneming en inspiratie voor deelnemers, (potentiële) cliënten en andere geïnteresseerden. Ben je jurist op het gebied van ICT recht (in de breedste zin des woords) en wil je een interessant en prikkelend artikel delen over dit thema? Stuur je blog naar: pleit@deadvocatenwijzer.nl. Zo gaan wij samen al bloggend op weg naar PLEIT2014!