Nieuws & blogs

ICT kan deuren openen

5 augustus 2014

In de aanloop naar PLEIT2014 interviewt De Advocatenwijzer diverse sprekers over hun visie op de betekenis van ICT voor de advocatuur. De eerste in de serie sprekers: Arnoud Engelfriet over ICT voor juristen.

Waar veel juristen koudwatervrees hebben, deinst Arnoud Engelfriet - partner bij ICTRecht - niet terug voor ICT. Sinds ’93 is hij gespecialiseerd in internetrecht en schrijft hij op zijn website Ius Mentis blogs over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom.

Op PLEIT zal Engelfriet met zijn ontbijtsessie de toon voor de rest van de dag zetten. Hoe gaat de digitale jurist te werk? Welke onderwerpen zijn actueel? Hoe houdt een jurist zich staande in een digitale omgeving? ,,ICT is ontzettend belangrijk voor juristen. Tijden veranderen en mensen zijn steeds meer online. Van advocatenkantoren wordt verwacht dat ze met hun tijd mee gaan, dat ze mee veranderen,” vertelt Engelfriet. ,,Doe je dat niet, dan doet een ander het wel en loop je een commerciële achterstand op.”

Voor zowel juristen, als consumenten kan ICT deuren openen. Online intake gesprekken, juridisch advies via Twitter en juridische documenten die kant en klaar te downloaden zijn. ,,ICT maakt de advocatuur transparanter en juristen zijn makkelijker te bereiken. Daarnaast maakt het de dienstverlening ook goedkoper,” aldus Engelfriet. ,,Juristen kunnen veel tijd besparen met het automatiseren van standaarddocumenten en meer tijd en aandacht besteden aan complexere en uitdagendere zaken.”

,,Juristen moeten ICT als een kans zien,” vervolgt Engelfriet. ,,Zien ze die kans, dan kunnen ze van ICT profiteren en een grote groei doormaken. Het zal tevreden klanten en meer tijd voor uitdagendere zaken opleveren, omdat saaie standaard documenten geautomatiseerd worden”

Wil jij ook naar PLEIT 2014 en de ontbijtsessie van ICT-jurist en blogger Arnoud Engelfriet bijwonen? De inschrijvingen zijn inmiddels geopend! Om 08.15 zal Arnoud Engelfriet als eerste spreker het spits afbijten en vertellen hoe je praktisch aan de slag gaat met je digitale strategie.

"Al bloggend op weg naar PLEIT2014"
Op de site van De Advocatenwijzer is al menig artikel verschenen over ICT en recht. In de aanloop naar PLEIT2014 zullen wij wekelijks een blog plaatsen over dit onderwerp. De artikelen dienen ter kennisneming en inspiratie voor deelnemers, (potentiële) cliënten en andere geïnteresseerden. Ben je jurist op het gebied van ICT recht (in de breedste zin des woords) en wil je een interessant en prikkelend artikel delen over dit thema? Stuur je blog naar: pleit@deadvocatenwijzer.nl. Zo gaan wij samen al bloggend op weg naar PLEIT2014!